03 April 2011

Medialt värre


I veckan gjorde SVT:s kulturmagasin Kobra ett program om den obskyra undergroundmusik som brukar kallas "könsrock". Egentligen är det ingen musikgenre i ordets rätta betydelse, själva det musikaliska uttrycket kan vara i stort sett vilket som helst från hemmasnickrad synthpop till punk eller hårdrock. Den gemensamma nämnaren är istället texterna, som helt fokuserar på tabubelagda ämnen av under bältet-karaktär.

Johnny Bode fick i programmet den något tveksamma äran att presenteras som "könsrockens urfader", och bland annat visades den enda kända filmsekvensen där Bode förekommer, en kort snutt ur filmen "Smålänningar" från 1935, där han har en statistroll som gårdsmusikant. Johnny Bode-sällskapet kan faktiskt ta åt sig en del credit för detta, eftersom programmakarna kontaktade oss för att få hjälp med bilder och bakgrundsinformation.

Större delen av programtiden handlade dock om andra aktörer inom scenen, framförallt Eddie Meduza, Onkel Kånkel och nykomlingen Lilla Lovis. Missade du programmet kan du se det på SVT Play här till och med den 7 juli 2011.
Dessutom har JBS-medlemmen Bo Sjökvist skrivit en artikel om Bodes liv i tidskriften Faktum, som säljs av Göteborgs hemlösa. Reportaget är tio sidor långt, välskrivet, och – som det brukar heta – rikligt illustrerat. Mycket medieuppmärksamhet just nu för en artist som varit död i 28 år, alltså.