15 August 2010

Johnny Bode i P3

Under den gångna veckan har P3 Kultur sänt en programserie om "Det dåliga kulturarvet" där Johnny Bodes märkliga öden och äventyr spelat en stor roll. Uppdelat på tre avsnitt har reportern Teresa Axner chockat och fascinerat programledaren Johanna Koljonen (bland icke-P3-lyssnare kanske mest känd som vinnare i På spåret) genom att berätta historien om Johnny Bode - och spela valda delar ur hans produktion."Johnny Bode är som det svenska nöjes-1900-talets mörka baksida. Han har sina fingrar i allt dåligt som har hänt. Historien om Johnny Bode är också historien om Sverige" konstaterar Axner och får Koljonen att både häpna, känna medkänsla och vämjas. Det sistnämnda inte minst när "Mutta spricka-polka" spelas som final på det hela. En sång som utan tvekan spräcker i stort sett samtliga vallar för dålig smak, allt till tonerna av en käck polkamelodi!

Vissa detaljer i Axners historia kanske är en smula svajiga (men hey, vi snackar skrönornas mästare här) men på det hela taget ger hon en bra översikt över Bodes liv och karriär. Dessutom får man som lyssnare en del mycket intressanta nyheter, bland annat att ett Johnny Bode-friformsrollspel är under utarbetande. Johnny Bode-sällskapet omnämns även flera gånger, vilket fått flera nya medlemmar att ansluta under veckan. Vi tackar och bockar!

I programserien finns dessutom mycket annat intressant, allt från en intervju med 60-talsstrippan Gunilla af Halmstad (se tidigare blogginlägg) till reportage om det sena 1980-talets stora musikfejk Milli Vanilli. Inte minst får den förtjusande Clara Gustavsson från Ekmansällskapet stort utrymme för att förklara varför 20- och 30-talets populärkultur är en sådan guldgruva att ösa ur. Hon droppar också den i förstone något överraskande nyheten att Johnny Bode-sällskapet i år står som medarrangör till Ekmansällskapets och TOFS årliga pilsnerfilms-picknick nästa söndag, den 22 augusti. Detta besked chockade först den Göteborgsbaserade styrelsen en aning men föll sig sedan fullkomligt naturligt eftersom TOFS (mexikanske?) president är dubbelorganiserad som medlem i JBS, vilket ju även uppmärksammats tidigare i denna blogg.

Göteborgsavdelningen beklagar att representationen från västsvenskt håll kommer att bli dålig under picknicken, men vill å det bestämdaste uppmana alla medlemmar i Stockholmstrakten att delta och ställa till med skandal. Det verkar som ett mycket trevligt arrangemang!

PS: Orkar ni inte lyssna på hela tvåtimmarsprogrammen, utan vill bara höra Bode-bitarna, använd knappen ”Musiken i programmet” för att se hur långt in i sändningen Bodes låtar spelas. I det tredje programmet saknas hänvisning, där börjar Bode-episoden i minut 47.

No comments:

Post a Comment