21 August 2011

Brev från en operettkung


Året är 1958. Fotbolls-VM spelas i Sverige och i Wien har Juan Delgada, alias Johnny Bode, stora framgångar med sin operett "Keine Zeit für Liebe?". Efter närmare 15 års ökenvandring som persona non grata i Sverige har han kommit upp i smöret igen. Det är i det läget han skriver hem till sin kusin Jerker Kilander i Falköping och skryter om sin "bomsucces".

Johnny och hans unga fru Inge (hon 22, han 46) åker också kort efter att brevet skrivits till Sverige och tittar på flera av VM-matcherna. Johnny sitter på Råsundas läktare klädd i vit smoking med röd nejlika i knapphålet, tronande i en rullstol som han använder för att kunna ta sig in på matcherna gratis.

Tre år till varar framgångarna i Wien, innan Johnny Bode Delgada lyckas förstöra allt han byggt upp, Inge tar ut skilsmässa och vår hjälte brådstörtat måste lämna Österrike.

Detta är det första av fyra personliga brev som sällskapet lagt vantarna på. Breven är skrivna under varsitt decennium, från 1950- till 1980-tal, och vi kommer framöver att publicera dem i kronologisk ordning här på bloggen.


No comments:

Post a Comment