28 September 2011

Sanningen om Bordellmammas julvisor

I kölvattnet av Johnny Bodes succé med sina porrskivor under sent 60-tal och tidigt 70-tal kom flera efterapare. Den mest kände är kanske Tom Zacharias, som gav ut skivorna "Belinda" och "Belindas döttrar". Han skippade humorn och 30-talspastischerna till förmån för mer samtida fuzzig progressiv rock, samtidigt som han tog texterna till ännu grövre nivåer.

Men det finns också rena imitationer av Bodes koncept, till exempel skivorna "Bordellmammas julvisor" och "Gammeltjo med bordellmamma", bägge utgivna 1972. Titlarna har av naturliga skäl fått många att tro att Johnny Bode varit inblandad i produktionen. Så är dock inte alls fallet, och i Kapten Stofils nyutkomna jultidning avslöjar Anna-Lena Lodenius sanningen bakom skivorna. Vi tänjer en aning på citaträtten och låter Anna-Lena själv berätta om "Bordellmammas julvisor":

"Vi kan nu avslöja att några av plattans upphovsmän är Kjell E. Genberg, som skrev texterna, och schlagerartisten, programledaren etc. Lasse Holm som finns bland sångarna och musikerna. Enligt Lasse Holm kläcktes idén till skivorna av en Leif Malmborg, som egentligen gav ut tidningar varav vissa mer åt det "porriga" hållet (en av hans skapelser var tidningen Helgarv). Leif Malmborg och Lasse Holm var båda delägare i en studio (KMH) på Hornsgatan i Stockholm men Malmborg blev senare utköpt av Bert Karlsson. Enligt Lasse Holm var Bordellmamma-skivorna bland det första som producerades i denna studio.


– Man kan säga att det var vår första pilot ihop, så att vi kunde se att allting funkade och att mixerbordet höll.

Kjell Genberg säger att han lärde känna Lasse Holm redan kring början av 1960-talet då Lasse Holm fortfarande spelade i bandet Moonlighters. Genberg var vid den här tiden manager för flera artister, och hade ännu inte börjat översätta Vilda Västern-böcker och skriva den långa serien om Ben Hogan som kanske de fle
sta förknippar honom med.

På plattan medverkar en rad studiomusiker (bl a Sone Banger på dragspel), huvudsångaren heter Lasse Holmström och dessutom medverkar Billy Gezon, som var huvudsångare i bandet Gimmicks och som även han varit medlem i Moon
lighters. Lasse Holm spelar gitarr och bidrar även med vissa sånginsatser. Enligt Kjell Genberg körade en rad kvinnor som till vardags arbetade på Stockholms Stadsteater, men han kan inte erinra sig några namn. Det kan inte heller Lasse Holm.


Kjell Genberg må förlåta, men texterna saknar något av Johnny Bodes genialitet. Som julskiva måste den ändå betraktas som något av det mest udda som
getts ut, åtminstone på den svenska marknaden. Texten till "Räven raskar över isen" ger en uppfattning om stilen på hela albumet:

"Pigan ligger uti sängen
Bredvid henne ligger drängen
– Får jag lov, får jag lov
Att köra in hela staken?
Sängen knakar och pitten står
Pigan flämtar och satsen går
– Jag fick lov, jag fick lov
Att köra in hela staken"

Ett spår som sticker ut är "Luciasången" som handlar om en påtänd prostituerad som bjuder ut sin kropp för en tia. Sången är hjärtskärande falsk, tempot långsamt, texten beskriver ett tragiskt öde och det är svårt att se kopplingen till de pornografiska grovkorniga lustigheterna på resten av skivan.

"Uti vår konkurrens, blev hon utslagen
Inte ett rum till hands, för posering för dagen
Gatan är hennes hem, vänlig mot varje lem
Är lilla Lucia, blott för en tia"


Bordellmammas julvisor följdes av skivan "Gammeltjo med Bordellmamma" som kom till på samma sätt. Båda gavs ut på bolaget Kondom. Så vitt Kjell Genberg minns fick upphovsmännen aldrig några reaktioner från Johnny Bode själv, som vid det här laget var märkt av sjukdom och ett hårt liv."

I sin mycket långa och fylliga artikel berättar Anna-Lena Lodenius om en lång rad andra märkliga julskivor genom årtiondena. JBS rekommenderar varmt jultidningen, både för denna artikel och det övriga innehållet. Dessutom kan vi rekommendera Anna-Lena Lodenius specialblogg om julmusik.

PS. Vi kan även avslöja att vi har tillförlitlig information om vilket känt dansband som på 1980-talet gav ut en piratutgåva av Bordellmammas visor under namnet "Bröderna Gylf". Vi kommer att återkomma till detta, då målet är att få till en intervju med huvudmannen.

No comments:

Post a Comment