07 January 2010

Johnny Bodø - skandalcomeback i Norge!

Norge var skådeplatsen för Johnny Bodes kanske mest förödande attentat mot sin egen karriär, påfundet att sätta upp en revy åt den nazistiska Quisling-regimen.

Vistelsen slutade med inspärrning i koncentrationslägret Grini
, utvisning tillbaka till Sverige och ny inlåsning på mentalsjukhus. Men att Bode uppenbarligen var mentalt instabil hjälpte inte, han portades på livstid från Sveriges Radio och kunde i princip aldrig mer göra egna konserter vare sig i Sverige eller Norge.

Nu, mer än 65 år senare, är han dock åter aktuell på norska scener. Den 23 januari 2010 sätts "Bordellmammas visor" upp på konserthuset Sinus i nordnorska Bodø. Arrangemanget är en fortsättning på en tidigare succéföreställning i Narvik.

När Johnny Bode-sällskapet fick höra detta var vi naturligtvis tvungna att kontakta hjärnorna bakom påhittet för en intervju. Håll till godo!

Presentera er. Vilka är ni i gänget som ligger bakom Johnny Bodes renässa
ns i Nordnorge?

Den indre kjerne er Ante Alterskjede regissør, kuplettsanger/pianist Micke Mus og pianist/kappellmester/sanger Don Aasé. I tillegg John "Smygis" Karlsson og Tone Melone som synger, samt vår kvinnelige kontrabassist, kjent som Den Underbara Jorun. I tillegg supplerer vi med prostituerte orkestermusikere på fiolin, bratsj, cello, fløyte, klarinett, fagott og slagverk.


Hur kom ni först i kontakt med Johnny Bode, och hur uppstod idén att sätta upp en revy med hans musik?

Flere av oss hadde obskure minner fra barndom om eksistensen av en kasett ved navn Bordellmammas visor, men det skulle bli vår svenske kuplettsanger Micke Mus som først presenterte oss nordmnenn for herligheten. Han hadde første gang hørt den hos sin klaverlærer i oppveksten, og for tre år siden fikk han en kopi på cd. De mer obskure utgivelsene har vi fått framannen bak www.sperrman.se. Resten er historie.

Hur pass känd är Bode i Norge? Hur ser man på honom, hans skandaler och hans kontakter med Quisling-regimen?

Johnny Bode er ikke akkurat noe household name i Norge. Hans skandaler og samarbeid med quislingene er følgelig lite kjent. Bode spilte jo også en marginal rolle i norsk okkupasjonshistorie, og hans innsats var nok mer til skade for ham selv enn til gagn for nazistene. Johnny Bode er derfor et navn som ikke umiddelbart forbindes med Quisling. Det er nok bare de med særlig biografisk interesse for Bode som kan ha fått med seg dette påfunnet fra en mann i tydelig mental ubalanse.

Sier man Bordellmammas visor til menn over 40, kan det nok hende at flere nikker gjenkjennende og begynner å synge på en av visene. Platene hans ble solgt på postordre i Norge på syttitallet og ble gjerne spilt på fester og i raggar-biler.

Var det svårt att få i hop musiker och sångare/sångerskor eller var alla entusiastiska?
Det har ikke vært vanskelig. Alle som har kunnet ta spillejobbene har sagt ja. Ingen har trukket seg. På vår orkesterdebut under Vinterfestuka i Narvik hadde vi også musikere fra MiN-ensembelet, fylkets eget kammerensemble. Jeg tror Bode ville ha moret seg storligen over fylkeskommunal støtte til en slik oppsetning.

Vi kalte det "MiN-ensemblet med kunder fremfører Bordellmammas visor". Han fikk vel aldri gjort konserter med med de erotiske sangene selv. "Sexrevyn stig på" er jo bare med ferdig innspilt latter og applaus og ikke spilt for et publikum.

Hur genomförde ni revyn? Var det en stor show?


Forestillingens form er kabareten, men uten at vi ler med publikum, noe som selvsagt kan by på problemer. Det gjelder å le fra seg på prøvene.

Forestillingen drar veskler på Johnny Bodes syntese av p
opulærmusikalske genrer som fox trot, tango og vals, blandet med eldre forbilder som skillingsviser, ballader, mintrel-shows marsjer og operetteklisjeer.

Vi åpnet med dialog i baren, hentet fra "Ta mej till en ukulele", mens jeg spilte taffelmusikk, hvorpå vi gikk rett over i "Premiär med sex" og avsluttet en time senere med "Mitt brokiga bedårande förflutna". Avslutningsvis spilte vi "En herre i frack" fra cd.Vi hadde smoking, stram regi, gammeldags progamvert/vo
kalist (Micke Mus) og alt som hører til. Kommentarene/presentasjonene mellom låtene var fra Bodes liner notes. Alt sammen fremført på syndens eget språk: svensk.

Vilka reaktioner fick ni? Vissa av sångerna innehåller ju trots allt en sexism som kanske kan vara... besvärande? Publikreaktioner,
press?

Vel, vi kan si at vårt publikum i Narvik var en merkelig miks. Der var alt fra blodharde Bode-fans, til gamle damer som ikke helt visste hva de gikk til. Det tok et par låter ("Premiär med sex", og "Jag har besøkt bordellerna i många, många land") før publikum knekte koden og virkelig begynte le. I løpet av disse forlot et par indignerte fruer, men resten fulgte oss ivrig helt fram til stående ovasjoner etter finalen.

Fo
r dem som ikke kjenner stoffet fra før av blir det jo alltid et lite sjokk at tekstene er såpass eksplisitte. Mange er jo ikke sikker på om man faktisk kan le av dette, som siviliserte, voksne mennesker. Ikke bare kan man le, man bør også le av det.

Det som kanskje var vårt mest kontroversielle nummer var "Mutta spricka polka", hvor Neger-Joe ble presentert som
black face i beste minstrel stil. Publikum forsto imidlertid, at det var datidens fordommer vi gjorde gjøn med, og ikke sorte menn. Det var sågar en vakker negresse i publikum, som var fra seg av latter.

Berätta lite om det nya projektet! Den här gången är ni i Bodø i stället för Narvik. Är det andra skillnader? Vad är det som gör att ni återvänder till Johnny Bode än en gång?

Prosjektet er en direkte videreføring av det vi gjorde i Narvik. Vi gjorde en konsertproduksjon av dette rikholdige materialet, hvor vi søkte å gjøre kløften mellom form og innhold så vid som mulig.

Konseptet er det samme, men denne gangen vil det hele få en noe strammere regi. Vi får bedre tid til å øve, så bandet blir enda tightere, og den tørre stilen blir gjort til perfeksjon. Det er jo ingenting som å present
ere Bodes forløsende og våte univers, i stil med det som vel kan beskrives som en gammel, tørr og jomfruelig mus.

En musikkprofessor arrangerte Bodes musikk i stil med tysk-skandinavisk populærmusikk fra 1920 - 1950. Regissør Ante Alterskjede skapte en skarp og stilren forestilling, hvis t
ørre ytre lot Bodes lyrikk tale for seg selv. Det nyskapende ligger imidlertid i livefremføringen av erotiske schlagere. Vi planlegger nå å gjenopplive denne suksessen på Hovedscenen Sinus i Bodø, 23. januar 2010.

Kjernen i ensemblet forblir den samme, mens ork
esteret nå settes sammen av andre profesjonelle musikere, hvor de fleste er tilknyttet Nordnorsk symfoniorkester. Vi håper med dette å kunne realisere forestillingens sceniske og musikalske konsept og høye kunstneriske ambisjoner.

Vi kan ikke gi slipp på dette materialet, hvis musikalske intelligens og ufeilbarlige lyrikk fortjener traktering på høyeste nivå. Bode hører hjemme på en gentlemans’s club, ikke på en kassettspiller gjemt i en kjeller.

Vad har ni för planer för framtiden? Blir det turné runt hela Norge (eller Skandinavien!) med Bordellmammas visor?

Filmproduksjonsselskapet News on Request vil lage en live-dvd-produksjon. Produksjonen tenkes også solgt inn på festivaler og scener i Norge og Sverige. Hundreårs-jubileet for Bodes fødsel i 2012 må markeres. Deretter: totalt verdensherredømme.

Vad är det som gör Johnny Bode så kul? Finns det någon annan, liknande, artist i Norge (eller någon annanstans, för den delen)?

Hans liv og skjebne er meget uvanlig. Hans utsvevende liv, notoriske svindlernatur, og sans for den gode melodi kommer neppe noe annet sted så tydelig til uttrykk som i hans erotiske viser, og trangen til både å være populær og lage skandaler og falle dypt gjør ham også til en tragisk figur. Han kan nok sikkert rubriseres i kategorien outsider-musiker

Visst finnes det erotiske plateproduksjoner i Norge, men de er ikke i nærheten av Bodes klasse, for gjennom Bode-visenes åpenbare vulgaritet lyser også Bodes lyriske og musikalske intelligens.

Micke Mus, Ante Alterskjede og Don Aasé.No comments:

Post a Comment