15 November 2010

Sverigedemokrater, punkare och brunnsmusik

Två (mer eller mindre) Bode-relaterade noteringar:

JBS-medlemmen Bosse Sjökvist arbetar som tidigare nämnts med en tv-dokumentär om Johnny Bode. Den är dock inte tänkt att vara färdig förrän jubileumsåret 2012 (då JB skulle fyllt 100 år). Bosse håller därför på med andra projekt parallellt. Nu senast har han varit producent och projektledare för dokumentären "Sverigedemokraterna – vägen till riksdagen". Den mycket sevärda filmen finns att beskåda på SVT Play här fram till den 11 december. Eventuella paralleller mellan Bosses val av ämnen lämnar vi upp till var och en att dra, men ett tydligt intresse för fenomen i marginalen kan man i alla fall konstatera.

Den andra noteringen handlar mer om det intressanta faktum att Johnny Bode har en tendens att dyka upp i de mest disparata sammanhang. Till exempel på Sexpistolstanten & Mockfjärdsvapnets myspacesida, där sången "Fröken Gull ifrån Skanstull" får representera bandets sound. Sex Pistols-tanten herself förefaller ha sin hemvist just på Skanstull, men för en sångerska som körat bakom Onkel Kånkel, är medlem i bandet CCCP:n och producerat låtar som "Kuk i Kirkuk" och "Cigg Heil", torde inte dubbelmeningen i valet av artist vara en slump.

I andra ändan av spektrat (fast på sätt och vis kanske samma ände ändå) kan man på youtube beskåda den något åldrade studentorkestern Brunnsgångarne spela en ökänd Bode-komposition på en veteranspårvagn i Göteborg. Ett intressant exempel på att 1) ett obscent musikstycke behåller sin laddning även i instrumental form, förutsatt att man känner till texten, samt 2) känner man inte till texten framstår musiken bara som en trevlig men välsnickrad melodi. Öppnar för filosoferande.

No comments:

Post a Comment