17 July 2011

Samlare donerar Bode-arkiv

Bode-samlaren och kulturprofilen Rolf Green har donerat sitt Johnny Bode-arkiv till sällskapet.

Lördag den 16 juli besökte JBS två representanter Gustaf Görfelt och David Nessle Falköping och togs emot av Rolf Green och hans fru Monica i deras hem. Där bjöds det på såväl kaffe som en lång rad intressanta berättelser och anekdoter om Rolf Greens aktiviteter i Bodeanians värld.

Rolf Green med en del av sitt stora klipparkiv.
Foto: David Nessle

Rolf Green "upptäckte" Falbygdens store son och enfant terrible i samband med Johnny Bodes död 1983. Detta ledde så småningom till att han skrev, regisserade och själv spelade med i lokalrevyn "Bode ock" 1985, till stor del baserad på Johnny Bodes schlagers. Det var då mer än 40 år sedan Bodes musik framförts offentligt i Sverige. I samband med det arbetet gjorde Green mycket research och beställde bland annat utdrag ur klipparkiven på de flesta svenska tidningar för att få fram allt om Johnny Bode. (Detta var ju innan Ingmar Norlen och Bengt Nyqvist publicerat den första biografin om Bode, och information var inte lätt att hitta.)

Revyn ledde även till att Rolf Green fick kontakt med Johnny Bodes släktingar i Falköping, och också med andra personer som träffat honom under hans livstid. Släktingarna skänkte honom bland annat foton, brev och signerade noter.

När det nu, 26 år senare, finns ett Johnny Bodesällskap med ambitionen att samla och sprida dokumentation om Bode, har Rolf Green bestämt sig för att donera sin samling. Tack vare honom har vi nu i vår ägo bland annat tre personliga brev skrivna av Johnny Bode på 50-, 60- respektive 70-talet, tre fotografier varav två tidigare "okända", samt en omfattande klippsamling. Utdrag ur detta material kommer framöver att publiceras på denna blogg samt i vårt fotoarkiv.

Ett stort tack till Rolf Green, som nu tillsammans med sin fru blivit hedersmedlem i Johnny Bode-sällskapet!

JBS ordförande Gustaf Görfelt tar emot Rolf Greens samling.

1 comment: